Αγαπώντας τη μουσική από την ..κούνια !

Wednesday, November 25, 2015 - 18:15

Όταν βλέπουμε τα τεράστια χαμόγελα στα μικρά προσωπάκια των μωρών μας όταν τους τραγουδάμε τα πρώτα νανουρίσματα , καταλαβαίνουμε τη μαγεία της μουσικής.

Όταν πριν καλά καλά περπατήσουν, τα βλέπουμε να προσπαθούν να χορέψουν ακούγοντας ένα τραγούδι , μας έρχονται σιγά σιγά οι σκέψεις : “ Μήπως να ξεκινήσουμε μουσική ?

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνή η ανησυχία των γονέων για το πότε είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί την ενασχόλησή του με τη μουσική , αφενός γιατί η μουσική είναι από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών, αφετέρου γιατί πολλές είναι οι ιστορίες που ακούμε όλοι μας για παιδιά που μίσησαν κάποιο όργανο επειδή ασχολήθηκαν με αυτό πολύ νωρίς .

 

Επομένως ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τη μουσική ?

 

Για να καταλήξουμε σε αυτό θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε τους λόγους για τους οποίους ως γονείς θέλουμε να ασχοληθούν τα παιδιά μας με τη μουσική .

Πιο συγκεκριμένα αν θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν μια ουσιαστική σχέση με τη μουσική, τότε η σωστή απάντηση είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε λίγο μετά τη γέννηση.. Αν αναλογιστούμε ότι οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως από τη γέννηση και μέχρι τα εννέα χρόνια , οι μηχανισμοί που σχετίζονται με την επεξεργασία και την κατανόηση της μουσικής είναι σε στάδιο προνομιακής ανάπτυξης , τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο.

 

Όμως για να επιστρέψουμε στο προηγούμενο ερώτημα , αν ο στόχος είναι να ασχοληθούν τα παιδιά μας συγκεκριμένα με κάποιο όργανο , τότε θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι. Σε αυτήν την περίπτωση οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά για να μπορέσουν να παίξουν κάποιο όργανο πχ πιάνο, κιθάρα θα πρέπει να έχουν αναπτύξει δεξιότητες όπως η λεπτή κινητικότητα , οι οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα τόσο πριν την ηλικία των 6-7 . Αν προτρέψουμε ένα παιδί να παίξει ένα όργανο πριν να είναι το σώμα του σε θέση να τα καταφέρει ,το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα .

 

Εν κατακλείδι αν θέλουμε το παιδί μας να ασχοληθεί με τη μουσική για να την αγαπήσει , να την κατανοήσει και αργότερα να εκφραστεί μέσα από το όργανό του , τότε σίγουρα θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε να συμμετάσχει από πολύ μικρή ηλικία ( 18 μηνών ) σε ειδικά προγράμματα μουσικής προπαιδείας , να συνεχίσει με πιο συστηματικά προγράμματα στην ηλικία από 3-6 ,έτσι ώστε να αποκτήσει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ξεκινήσει στην ηλικία των 6-7 όποιο όργανο επιθυμεί με μεγαλύτερη ευκολία.

 

Είναι πολύ συγκινητικό όταν βλέπουμε παιδιά που κάποτε ήρθαν σ'εμάς με την πιπίλα και άπλωναν τα λιλιπούτεια χεράκια τους στα όργανα, τώρα να παίζουν σε μπάντες με τους φίλους τους και να θεωρούν τη μουσική αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους!


Σοφία Μεταλληνού

  • Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου .
  • Ετήσιος Κύκλος Θεατρικού παιχνιδιού με τον Σίμο Παπαδόπουλο στο Θέατρο Αλκμήνη .
  • Σεμινάριο “Το θέατρο στην εκπαίδευση και η Εμψύχωση“ με τον Σίμο Παπαδόπουλο στο Θέατρο Αλκμήνη .
  • Μουσικοκινητική Αγωγή και έκφραση μέσω του συστήματος του Orff στο Πολύτεχνο .